۲-۱-۲- ۳ تفاوت بین بودجه ریزی دولتی با بودجه ریزی خصوصی ۱۳
۲-۱-۲-۴ فرایند بودجه ریزی در سازمانهای دولتی ۱۴
۲-۱-۲-۵ روش های بودجه ریزی. ۱۵
۲-۱-۳ انگاره نگاری شناختی. ۳۱
۲-۱-۳-۱ تاریخچه نقشه شناخت. ۳۱
۲-۱-۳-۲ تعریف انگاره نگاری شناختی. ۳۳
۲-۱-۳-۳ تعریف نقشه شناخت. ۳۴
۲-۱-۳-۴ انواع نقشههای شناخت. ۳۴
۲-۱-۳-۵ تعریف عملگرها در روابط علّی. ۳۶
۲-۱-۳-۶ نقشههای شناخت فازی. ۴۱
بخش دوم:. ۵۱
پیشینه تجربی پژوهش. ۵۱
۲-۲-۴-۱ تحقیقات کاربردی در زمینه بودجه ۵۲
۲-۲-۴-۲ حوزه های کاربرد نقشه های شناخت ۵۴
۲-۳ جمع بندی. ۵۹
فصل سوم. ۶۰
۳-۱ مقدمه. ۶۱
۳-۲ جامعه و نمونه تحقیق. ۶۱
۳-۳ شیوه های جمعآوری اطلاعات. ۶۱
۳-۴ فنون تحلیل داده ها. ۶۳
۳-۴-۱ نقشه شناخت. ۶۳
۳-۴-۲ فرایند تحلیل سلسله مراتبی. ۷۲
۳-۴-۳ فرایند تحلیل شبکه ای. ۸۸
فصل چهارم. ۸۹
۴-۱ مقدمه. ۹۰
۴-۲ فرایند تحلیل سلسله مراتبی. ۹۰
۴-۲-۱ محاسبه سازگاری ماتریسها. ۹۰
۴-۲-۲ تعیین اولویتها. ۹۳
۴-۳ فرایند تحلیل شبکه ای. ۹۶
۴-۳-۱ اولویت بندی فرایندها با فرایند تحلیل شبکه ۹۷
۴-۳-۲ اولویت بندی ورودی ها با بهره گرفتن از فرایند تحلیل شبکه ۹۸
فصل پنجم. ۱۰۰
۵-۱ مقدمه. ۱۰۱
۵-۲ نتایج تحقیق. ۱۰۱
۵-۳ پیشنهادات کاربردی. ۱۱۰
۵-۴ پیشنهادات برای تحقیقات آتی. ۱۱۱
فهرست منابع. ۱۱۲
پیوست. ۱۲۱
۱ مقدمه
کمبود منابع مالی یک محدودیت عمده در بخش دولتی میباشد. بدون توجه به جایگاه مالی، هیچ دولتی نمی تواند از ایجاد نوعی مصالحه بین اهدافش دوری کند. اگر گزینههای منطقی با آگاهی کامل شکل بگیرند سیاستهای دولتی به اثربخشترین شکل، تعیین خواهند شد. برای نیل به چنین آگاهی و دانشی، باید اطلاعات کمی و کیفی به طور منظم گردآوری، سازماندهی و تحلیل گردد تا پیامدهای هزینهها از منابع مالی محدود دولت مشخص گردد.
توسعه حیطه و افزایش پیچیدگی خدمات دولتی، مشکلاتی را در هدایت و هماهنگی وظایف دولت ایجاد کرده است. در شرایط کمبود منابع دولت برای تأمین اهداف و پوشش کلیه نیازها و تقاضاها، تصمیمگیرندگان دولتی مجبور هستند بین برنامه های گوناگون دست به انتخاب بزنند. یک فرایند منطقی تصمیم گیری برای تأمین مناسب علایق و منافع عمومی تنها از طریق استفاده از ابزار مناسب تصمیم گیری دولتی امکان پذیر است( مهدوی ۱۳۸۶).
بودجه ریزی عملیاتی روش نوینی در بودجه ریزی دولتی است که دو بعد کارایی و اثربخشی را در تخصیص منابع مالی محدود مدنظر قرار میدهد و از این روی سعی در مرتفع ساختن ضعف نظام بودجه ریزی سنتی دارد. این نظام بودجه ریزی پیوستاری از ورودی ها، فرایندها ، خروجیها و پیامدهای یک سازمان را مد نظر قرار می دهد و در پی ایجاد ارتباط بین تخصیص منابع و خروجیها و پیامدهای سازمان میباشد. در راستای شناسایی عناصر ذکر شده و روابط بین آنها میتوان از انگاره نگاری شناختی به عنوان ابزاری قدرتمند در این زمینه بهره گرفت.
۱-۲ بیان مسئله
مدیران سازمان های انتفاعی و غیر انتفاعی به طور مستمر وظیفه تخصیص منابع به وسیله متوازن کردن هزینه ها، منفعت ها و ریسکها را برعهده دارند(بنا و فیلیپس، ۲۰۰۷)[۱]. هدف از این مسئله تخصیص آن است که بودجه مورد نیاز هر یک از بخشهای سازمان به گونهای تعیین شود که مجموع منفعتهای شرکت یا سازمان حداکثر شود(تنگ، ۲۰۰۹)[۲]. اما این کار سخت و پیچیده است زیرا گزینه های زیادی برای تخصیص منابع وجود دارد، سود و ریسک ندرتاً به عنوان تنها اهداف سازمان مطرح می شوند و نهایتاً اینکه ذینفعان متعددی با نظرات و منافع متفاوت بر سر منابع با هم رقابت می کنند(بنا و فیلیپس، ۲۰۰۷).
مسئلهای که از مدتها پیش کشور ما با آن روبهرو بوده و مورد توجه محققین و مسئولین امر قرار گرفته است نیز در خصوص همین مقوله میباشد. امروزه ناکارآمدی نظام سنتی بودجه ریزی بر همگان اثبات گشته و تلاش برای تغییر نظام بودجه ریزی کشور از اهم امور تلقی میگردد(جلال آبادی و همکاران ۱۳۸۴، پورطالعی و آتشک ۱۳۸۹) به طوری که نه تنها در برنامه چهارم توسعه این مهم مورد توجه قرار گرفته بلکه در برنامه پنجم توسعه در بند ۱۹۳ صراحتاً ذکر شده است که وزارتخانه ها و موسسات دولتی موظفاند برنامه اجرایی و عملیاتی خود را در قالب بسته های اجرایی برنامه پنجم تهیه کنند. علاوه بر این در بند ۱۹۵ دولت مکلف شده است که تا پایان سال دوم برنامه زمینه های تهیه بودجه به روش عملیاتی را فراهم کند به گونهای که بودجه سال سوم برنامه به روش مذکور تهیه گردد.
نظام بودجهریزی عملیاتی به عنوان یک نظام مدیریتی برای ارتقای کارایی و اثربخشی مصرف منابع سازمانی مورد توجه جدی دولت ها در سطوح ملی و محلی بوده است. در این نظام اعتبارات بودجهای بر مبنای عملکرد واحدهای سازمانی در راستای تولید خروجیها ( محصولات و خدمات ) یا همان اهداف کوتاه مدت و یا دستیابی به پیامدها و یا همان اهداف بلندمدت، تخصیص مییابد و بدین ترتیب سازمان به سمت افزایش شفافیت در نحوه مصرف منابع برای انجام فعالیتها، تولید خروجیها و دستیابی به اهداف و استراتژیها و نیز پاسخگویی بیشتر سوق مییابد.
بر اساس تعریفی که توسط صندوق بین المللی پول از بودجهریزی عملیاتی عنوان شده است، بودجهریزی عملیاتی عبارت است از:
روشها و ساز وکارهایی که ارتباط بین اعتبارات تخصیص یافته به دستگاههای اجرایی را با خروجی ها و پیامدهای آنها از طریق بکارگیری اطلاعات عملکردی در تخصیص منابع تقویت می سازد.( گروه پنکو)
با توجه به آنچه گفته شد این پژوهش قصد دارد به طراحی مدلی برای بودجه ریزی عملیاتی بپردازد که در این راستا از تلفیق دو تکنیک بهره خواهد گرفت.
روش تهیه بودجه فعلی در کشور ما، روش افزایشی بوده و در این روش بودجه هر دستگاه اجرایی و دولتی بدون انجام هیچگونه ارزیابی از عملکرد گذشته ، فقط با افزایش درصدی به بودجه سال قبل تهیه وتصویب می شود. این نوع اختصاص بودجه به دستگاهها دارای توجیهات علمی، عملی و قانونی نبوده و فاقد قانونمندیهای رایج در کشورهای پیشرفته است. لذا تغییر رویکرد بودجه ریزی برای دستیابی به اهداف پیش بینی شده و جلوگیری از اسراف و تبذیر و توجه به نتایج مبالغی که هزینه می شود لازم و ضروری می باشد که با عنایت به خصوصیات و ویژگیهای رویکرد بودجه ریزی عملیاتی ، این رویکرد در دستور کار مسئولین کشور قرار گرفته و الزامات قانونی آن نیز در قوانین بودجه سنواتی و برنامه چهارم توسعه آورده شده است تا اولا” ماموریتها و فعالیتهای دستگاه های اجرایی الویت بندی شوند و در ثانی ضمن توزیع مناسب منابع اعم از مادی و معنوی، از به هدر رفتن آنها جلوگیری شود( احمدی،۱۳۸۲).
۱-۳ اهداف
این تحقیق در پی تحقق اهداف زیر می باشد:
- طراحی نقشه شناختی بودجه ریزی عملیاتی مرکز آمار ایران
- طراحی مدل تصمیم گیری چند معیاره بودجه ریزی عملیاتی برای مرکز آمار ایران
۱-۴ سؤالات تحقیق
با توجه به اهداف تحقیق و تعریف مسئله سوالات پیش روی تحقیق بدین شرح می باشند:
- نقشه بودجه ریزی عملیاتی مرکز آمار ایران با رویکرد شناختی چگونه اشت؟
- اولویت بندی عناصر نقشه شناختی بودجه ریزی عملیاتی مرکز آمار ایران با رویکرد MADM کدام است؟