۱-۵- بیماری های آفتابگردان |
۹ |
۱-۶- فرضیه ها |
۹ |
۱-۷- اهداف تحقیق |
۹ |
۱-۸- ضرورت تحقیق |
۹ |
فصل دوم: مروری بر تحقیقات |
۲-۱- تاریخچه، پراکنش و اهمیت بیماری |
۱۱ |
۲-۲- عامل بیماری |
۱۲ |
۲-۳- علائم بیماری پوسیدگی زغالی و نحوه ی خسارت آن |
۱۵ |
۲-۴- طیف میزبانی |
۱۶ |
۲-۵- مکانیزم آلودگی و بیماری زایی |
۱۷ |
۲-۶- چرخه ی زندگی |
۱۹ |
۲-۷- روش های کنترل پوسیدگی زغالی |
۲۰ |
۲-۷-۱- کنترل زراعی |
۲۱ |
۲-۷-۱-۱- استفاده از میزان مناسب کودهای ازته، پتاسه و فسفره |
۲۱ |
۲-۷-۱-۲- آبیاری مناسب |
۲۱ |
۲-۷-۱-۳- غرقاب کردن خاک قبل از کشت |
۲۱ |
۲-۷-۱-۴- تناوب زراعی با غیر میزبان |
۲۱ |
۲-۷-۱-۵- زیر خاک کردن بقایا توسط شخم عمیق |
۲۱ |
۲-۷-۱-۶- سال و تاریخ کشت |
۲۱ |
۲-۷-۱-۷- استفاده از بذر سالم و عاری از اسکلروت |
۲۲ |
۲-۷-۲- کنترل شیمیایی |
۲۲ |
۲-۷-۳- کنترل بیولوژیک |
۲۲ |
۲-۷-۴- به کارگیری ارقام مقاوم |
۲۵ |
۲-۸- انواع مقاومت |
۲۵ |
۲-۸-۱- مقاومت حقیقی |
۲۵ |
۲-۸-۲- مقاومت ظاهری |
۲۶ |
۲-۸-۳- مقاومت غیر میزبانی |
۲۶ |
۲-۹- واکنش ارقام مختلف آفتابگردان نسبت به بیماری |
۲۷ |
فصل سوم: مواد و روش ها |
۳-۱- تهیه محیط کشت |
۳۰ |
۳-۲- نمونه برداری، جداسازی و خالص سازی عامل بیماری |
۳۰ |
۳-۲-۱- نمونه برداری |
۳۰ |
۳-۲-۲- جداسازی و خالص سازی M. phaseolina |
۳۲ |
۳-۳- ژنوتیپ های مورد استفاده در ارزیابی نسبت به قارچ M. phaseolina |
۳۳ |
۳-۴- ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های آفتابگردان نسبت به قارچ M. phaseolina در شرایط آزمایشگاه |
۳۴ |
۳-۵- ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های آفتابگردان نسبت به قارچ M. phaseolina در شرایط گلخانه |
۳۶ |
۳-۶- انتخاب مزرعه آلوده و جداکردن میکرواسکلروت قارچ |
۳۸ |
۳-۷- ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های آفتابگردان نسبت به قارچ M. phaseolina در شرایط مزرعه |
۳۸ |
۳-۸- تجزیه و تحلیل داده ها |
۳۹ |
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل و بیان نتایج حاصل از تحقیق |
۴-۱- نمونه برداری از مزارع آلوده |
۴۰ |
۴-۲- علائم بیماری پوسیدگی زغالی ناشی از قارچ Macrophomina phaseolina |
۴۱ |
۴-۳- ویژگی های قارچ M. phaseolina |
۴۲ |
۴-۴- ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های آفتابگردان نسبت به قارچ M. phaseolina در شرایط آزمایشگاه |
۴۸ |
۴-۵- ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های آفتابگردان نسبت به قارچ M. phaseolina در شرایط گلخانه |
۵۲ |
۴-۶- انتخاب مزرعه آلوده و جداکردن میکرواسکلروت |
۵۳ |
۴-۷- ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های آفتابگردان نسبت به قارچ M. phaseolina در شرایط مزرعه |
۵۴ |
۴-۷-۱- درصد آلودگی (Disease Incidence) |
۵۴ |
۴-۷-۲- بررسی تأثیر بیماری بر روی اجزای عملکرد در شرایط مزرعه |
۵۶ |
۴-۷-۲-۱- تأثیر بیماری بر کاهش ارتفاع بوته |
۵۶ |
۴-۷-۲-۲- تأثیر بیماری بر کاهش قطر طبق |
۵۸ |
۴-۷-۲-۳- تأثیر بیماری بر کاهش وزن هزار دانه |
۶۰ |
۴-۷-۲-۴- ارزیابی عملکرد ژنوتیپ های مختلف آفتابگردان در شرایط مزرعه |
۶۱ |
۴-۸- مطالعه تحمل ژنوتیپ های مختلف آفتابگردان بر اساس درصد آلودگی و اجزاء عملکرد |
۶۱ |
۴-۸-۱- بررسی تحمل ژنوتیپ های مختلف از نظر تأثیر بیماری بر ارتفاع بوته |
۶۳ |
۴-۸-۲- بررسی تحمل ژنوتیپ های مختلف از نظر تأثیر بیماری قطر طبق |
۶۴ |
۴-۸-۳- بررسی تحمل ژنوتیپ های مختلف از نظر تأثیر بیماری وزن هزار دانه |
۶۵ |
۴-۸-۴- بررسی تحمل ژنوتیپ های مختلف از نظر تأثیر بیماری عملکرد |
۶۶ |
فصل پنجم: بحث |
بحث |
۶۷ |
فصل ششم: منابع مورد استفاده |
منابع |
۶۹ |
چکیده انگلیسی |
۷۶ |
چکیده
بیماری پوسیدگی زغالی آفتابگردان با عاملMacrophomina phaseolina (Tassi) Goidanich یکی از بیماری های مهم گیاه محسوب می شود که سبب کاهش کمیت و کیفیت محصول می گردد. این بیماری طی سال های اخیر در استان مازندران شایع شده و از اهمیت خاصی برخوردار است. استفاده از ارقام مقاوم یا متحمل به دلیل سازگاری با سایر روش های پیشگیری و کنترل، جایگاه ویژه ای را در مدیریت تلفیقی به خود اختصاص داده است. در این بررسی عکس العمل ۱۰ ژنوتیپ آفتابگردان نسبت به بیماری پوسیدگی زغالی در شرایط آزمایشگاهی، گلخانه ای و مزرعه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. که در شرایط آزمایشگاه و گلخانه از طرح کاملا تصادفی و در شرایط مزرعه از طرح بلوک کامل تصادفی استفاده شد. نتایج حاصل از شرایط آزمایشگاهی نشان داد که ژنوتیپ های RF81-74*AF80-460/2/1 با شاخص بیماری ۸۹/۳۹، از تحمل بیشتر و ژنوتیپ RF81-137/1*AF81-228 با شاخص بیماری ۶۷/۵۰، از تحمل کمتری نسبت به بیماری پوسیدگی زغالی برخوردار بودند. در آزمایشات گلخانه ای ژنوتیپ های RF81-1/2*AF80-452/2/2، HYSUN33، RF81-106*AF80-448/1/2، RF81-1/2*AF81-112، RF81-74*AF80-460/2/1 و AZARGOL به ترتیب با ۶/۶، ۷/۶، ۷/۶، ۷/۶، ۷/۶ و۰۳/۱۰ درصد آلودگی (Disease Incidence) از تحمل بیشتر و ژنوتیپ RF81-65*AF80-429/2/3 با ۵۵/۴۳ درصد آلودگی از تحمل کمتری نسبت به بیماری پوسیدگی زغالی برخوردار بودند. نتایج حاصل از آزمایشات مزرعه ای نیز نشان داد که ژنوتیپ های RF81-74*AF80-460/2/1، RF81-1/2*RF81-112، RF81-1/2*AF80-452/2/2، RF81-106/1*AF80-448/1/2، HYSUN33 و AZARGOL با ۳۳/۰ درصد آلودگی از تحمل بیشتر و ژنوتیپ های RF81-65*AF80-429/2/3 و RF81-137/1*AF81-228 به ترتیب با ۶۷/۱۳ و ۸ درصد آلودگی تحمل کمتری نسبت به بیماری داشتند. در ضمن ژنوتیپ های RF81-65*AF80-429/2/3 و RF81-137/1*AF81-228 علاوه بر درصد آلودگی بیشتر، کاهش وزن هزار دانه، کاهش قطر طبق و کاهش ارتفاع بیشتری را نیز نشان دادند.
فصل اول
مقدمه
۱- مقدمه
۱-۱- تاریخچه و گیاه شناسی آفتابگردان
آفتابگردان با نام علمیL. Helianthua annuus و نام انگلیسی از نظر تولید جهانی بعد از سویا در مقام دوم قرار دارد و بیش از ۱۴ درصد کل روغن نباتی جهان را تولید می کند.
استخراج روغن از دانه آفتابگردان در سال ۱۷۱۶ در روسیه انجام گرفت و در سال ۱۷۲۹ تولید انبوه روغن از این گیاه در جهان شروع شد.
این گیاه بومی نواحی مرکزی قاره آمریکا است و برای نخستین بار توسط جهان گردان اسپانیایی به اروپا آورده شد و در قرن ۱۶ و ۱۷ میلادی به اغلب کشورهای اروپایی به عنوان گیاه زینتی وارد گردیده و مورد کشت و زرع قرار گرفت. آفتابگردان در قرن ۱۸ به روسیه و حدود ۸۰ تا ۹۰ سال پیش نیز به ایران آورده شد.
آفتابگردان گیاهی یک ساله از تیره آستراسه ((Asteraceae یا مرکبان (Composite) است. دو گونه ی آن یعنی آفتابگردان معمولی (H. annuus L.) و سیب زمینی ترشی (H. tuberosus L.) مصرف تغذیه ای دارند. گونه ی اول به خاطر روغن کشت می شود و گونه دوم به خاطر غده کشت می گردد. چند نمونه از آفتابگردان هم به عنوان گیاهان زینتی کشت می شده که مهم ترین آن ها به شرح زیر بوده:
خرید فایل متن کامل در سایت zusa.ir